Brasilian aurinkoa tammikuuhun

Niinhän siinä sitten taas kävi, että aika ehti helmikuun puolelle ennen seuraavaa bologitekstiä, mutta tässä sitä taas tulee. Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, että vuosi on lähtenyt vauhdilla käyntiin.

Ehdin muutaman päivän opettaa ennen lähtöäni Brasiliaan. Tällä kertaa Circle Music Retreatin lisäksi odottivat muutamat velvoitteet YAMK-opintojeni osalta. Lähtö tapahtui niin vauhdilla, että vielä koneessakin mietin, olenko oikeasti jo menossa Brasiliaan?

Brasilian retriitti lataa akkujani erityisellä tavalla. Varmasti osasyy siihen on se, että olen vain niin kertakaikkisen kaukana kaikesta, etten voi edes sortua tekemään joitakin tehtäviä, joita on helpompi kotoa käsin aina välillä “siinä sivussa” hoitaa. Itseeni talven pimeys vaikuttaa ajoittain erittäin voimakkaasti ja kunnon annos lämpöä ja aurinkoa auttavat jaksamaan. Näiden lisäksi retriitillä päivät täyttyvät musiikista ja kehomusiikista, jotka ovat erittäin lähellä sydäntäni.

Tuossa maassa minua odottaa toinen perheeni, vaikka osallistujat saattavat tiuhaankin vaihtua vuosittain. Tapa, jolla retriitti on rakennettu tuo introvertimmänkin ihmisen osaksi yhteisöä. Tällä kertaa juhlittiin myös retriitin kymmenennettä kertaa, joka toi yhteen tavallista suuremman joukon osallistujia (90) ja kunniavieraaksi myös kehomusiikin pioneerihahmo Keith Terryn, jonka lyhyistä työpajoista saimme nauttia normaalin aktiviteetin ohessa.

Circle Music Retreat on järjestetty vuodesta 2015 ja nykyään se järjestetään kahdesti vuodessa São Paulon alueella. Tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa pienempi retriitti Bahialla helmikuussa. Tapahtuma kokoaa yhteen kehomuusikkoja, muusikkoja, opettajia, taiteilijoita, harratelijoita ja aiheesta kiinnotuneita, joilla ei ole aiempaa kokemusta. Kokonaisuus on taidokkaasti kasattu elämys, josta jokainen saa varmasti itselleen jotakin. Retriitin aikana ohjelma kasataan ryhmää kuunnellen eriyttäen toimintaa välillä eri tarpeisiin vastaaviin kokonaisuuksiin. Välillä saan pedagogina vain hämmästellä, miten upeasti joskus hieman haastavan moninainen osallistujakattaus otetaan huomioon.

Retriitti on ensisijaisesti kuitenkin hetki itselleen. Aikaa on mennä todella syvälle itseensä, on aikaa levätä ja toisaalta mikäli haluaa vain pitää hauskaa sen enempää miettimättä, sekin on mahdollista. Kaikki aktiviteetit ovat vapaaehtoisia. Retriitti järjestetään aina kaukana kaupungin vilinästä, lähellä luontoa. Täyshoito pitää sisällään 1-4 hengen majoituksen paikasta riippuen, lacto-ovo-vegetaristisen ruokavalion mukaiset (ja myös vaihtoehtona täysin vegaaniset) ruokailut. Suuresta osallistujamäärästä huolimatta alueella on tilaa myös omaan hiljentymiseen ja yksinoloon, mutta aina on mahdollisuus myös löytää joku viettämään aikaa yhdessä.

Myös yksi tekijä rauhoittumisessa on brasilialainen ajantaju. Alkuun voi suomalaiselle olla kulttuurishokki, etteivät aikataulut ole minuutintarkkoja. Tunnit alkavat 10 minuutin sisällä ilmoitetusta ajasta ja saattavat kestää joskus pidempään. Mihinkään ei ole kiire osallistujilla eikä ohjaajilla. Tekeminen innostaa yleensä osallistujia musisoimaan myös vapaa-ajalla. Kaikkeen on rauha ja samalla oppii kuitenkin paljon itsestään, muista ja musiikista.

Viime vuosina varsinkin tammikuun retriitin jälkeen on tarjolla São Pauloon jääville osallistujille vielä MiniFest. Se tänä vuonna koostui konsertista, johon olin kutsuttu esiintymään, sekä lyhyistä workshopeista viikonlopun aikana. Lauantai-iltana järjestettiin kaikille kiinnostuneille vapaat jamit, joihin en enää itse töiden kutsuessa voinut jäädä ja kokonaisuus huipentuu puistossa järjestettävään Fritura Livreen. Se järjestetään kuukausittain yhtenä sunnuntaina ja on avoin aivan kaikille. Brasiliassa monesti käyneenä, en ole vielä kertaakaan onnistunut Frituraan osallistumaan, mutta toivon hartaasti, että joskus vielä pääsen.

Ylhäältä vasemmalta konsertin esiintyjät: Lés Malchaussées – Gumboot, Tiago Grade, Debora Shelton, Ronaldo Crispim, Zuza Goncalves, Keith Terry, Pedro Iaco, Jascha Hoffman, Ritamaria, Iina Kotola, Alejandro Schmidt, Max Barulho

Noh, lähtö Brasiliasta intensiivisen, melkein kaksi viikkoisen ajanjakson jälkeen ei ole todellakaan helppoa. Vaikka São Paulo voi näyttäytyä aluksi karulta noin 20 miljoonan ihmisen suurkaupungilta, se kätkee sisäänsä mielettömän määrän taidetta, inspiraatiota ja lämpimiä ihmisiä. En sen enempää ota kantaa Brasilian politiikkaan, mutta ehkä juuri vaikean tilanteen takia ihmiset tuntuvat luovan omia yhteisöjään ja ovat auttamassa jopa hukassa olevia suomalaisia tarpeen tullen – enkä puhu ainoastaan retriitin ympärille rakentuneesta yhteisöstä.

Lähtö ei ollut muutenkaan helppo ihan konkreettisestikaan, sillä nousua yrittäessä lentokoneen moottorista löytynyt vika sai meidät monen mutkan kautta jäämään vielä yöksi São Pauloon. Lopulta olin takaisin Suomessa päivää myöhemmin suunnitellusta, mutta onneksi kaikki onnistui niinkin nopeasti.

Tähän loppuun jaan vielä videon, jossa esiinnyn Alejandro Schmidtin (Argentiina) ja Max Schenkmanin (Brasilia) kanssa MiniFestin konsertissa.

Mukavaa vuodenalkua kaikille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: