Opintomatka Saksaan

Osana YAMK-opintojani matkani suuntautui marraskuussa Fürthiin, Saksaan. Body Music Circles järjestettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Osallistuin Sandy Silvan, Pedro Consorten sekä Sylvia Mograbin työpajoihin.

Perinteisesti ulkomaisilla kehomusiikkifestivaaleilla osallistutaan yksittäisille tunneille, joiden kesto on yleensä 1,5 tuntia. Tällaisilla festivaaleilla kouluttajia ja tunteja on useita. Body Music Circles -festivaaleilla sen sijaan kouluttajia olikin vain muutama ja jokainen osallistuja sitoutui kolmen päivän työpajajaksolle, joista jokainen työpaja kesti kaksi tuntia päivittäin. Mahdollisuus oli osallistua siis kolmeen työpajaan joka päivä, jolloin päivän pituudeksi tuli kuusi tuntia.

Sandy Silva on kanadalainen kehomuusiikko ja tanssija, joka viime vuosina on keskittynyt taiteellisten kehomusiikkivideoiden tekoon koreografina ja esiintyjänä. International Body Music Festivaaleille hän on osallistunut esiintyjänä ja kouluttajana varsinkin tapahtuman ensimmäisinä vuosina, mutta nykyään hänen tuntejaan Euroopassa on erittäin harvoin. Siksi Sandyn tunteja odotin itsekin erittäin innolla. Hänen ymmärryksensä kehosta ja sen käyttämisestä oli jotakin ennenkokematonta itselleni. Olen tiedostanut, että liikettä voi syventää paljon enemmän, mutta oli inspiroivaa sukeltaa niin syvälle liikkeeseen kehomusiikkityöpajassa. Opin paljon kehon liikuttamisesta ja tavoista syventää liikettä kehomusiikkikoreografioissani.

Pedro Consorten olen tuntenut jo useamman vuoden ja rakastan hänen tapaansa rakentaa kehomusiikillisia tunteja. Työpaja oli melko päinvastainen Sandyn kurinalaiseen tekemiseen. Pedron Circle Music -tunneilla keskityttiin enemmän ryhmän vuorovaikutukseen sekä improvisaatioon. Itse en koe olevani mukavuusalueellani improvisoidessa, mutta piirimusiikin työtapojen ansiosta unohdan kriittisen minäni ja voin keskittyä musiikilliseen ilmaisuun ja keksintään täysin sielun ja ruumiin voimin. Päädyinpä vielä esiintymään improten festivaalien Open Stage -illassa Pedron ja parin kurssikaverini kanssa.

Sylvia Mograbi on saksalainen kehomusiikin ja gumboot-tanssin opettaja, joka oli Body Music Circlesin pääjärejestäjä ja organisaattori. Osallistuin hänen kehomusiikin alkeistunnilleen, joka eteni miellyttävästi ottaen jokaisen taitotason huomioon. Afrikkalaisten rymien lisäksi opettelimme suomalaisen kansanlaulun ilman sanoja ja amerikkalaisen rytmileikin. Kahden tunnin työpajaksi ohjelma oli tiivis ja innosti varmasti monia uusia kehomusiikista kiinnostuneita mukaan.

Open Stagella Sylvia Mograbi, Lorenzo Sansoni ja Pedro Consorte

Tunnit täyttivät kaikki päivät. Taukoja oli sopivasti ja lounas järjestyi festivaalipaikalle erittäin edullisesti. Iltaohjelmaa oli järjestetty molemmille illoille. Ensimmäisenä iltana festivaalihintaan kuului elokuvailta, jossa katsoimme Sandy Silvan lyhytelokuvia. Koska kehomusiikkitapahtumat kokoavat yhteen näin toistaiseksi marginaalisen alan harrastajat ja ammattilaiset, on mielestäni ihanaa, että kaikki iltaohjelmatkin sisältävät kehomusiikkia ja mahdollisuuden keskustella aiheesta. Toisena iltana oli vuorossa Open Stage, jossa jokainen halukas sai mahdollisuuden esiintyä joko valmiilla, työnalla olevalla tai täysin hetkessä syntyneellä esityksellä. Lisäksi oli hauskaa, että jokainen opettaja oli valmistanut jotakin interaktiivista ohjelmaa yleisön kanssa. Kaksituntinen iltaohjelma jatkui vielä vapailla jameilla ja lopulta meidät pöllytettiin pois järjestäjän toimesta joskin hyvin ystävällisesti. Mainittakoon vielä, että festivaalia edeltävänä iltana järjestettiin vapaa illanvietto jo kaupunkiin saapuneille, jossa kouluttajat ja osallistujat saivat tavata toisiaan. Tällaiset ovat melko tyypillisiä kehomusiikkifestivaaleille yleisestikin.

Seuraavan kerran Body Music Festival järjestetään 2021. Jos jatkuvasti vaihtuvat tunnit ja opettajat eivät innosta, vaan kaipuu olisi pitkäjänteisempään tekemiseen, suosittelen festivaalia lämpimästi. Tunteja oli avoimista tasoista ja alkeistunneista aina edistyneisiin ja pidin festivaalin lämpimästä tunnelmasta erittäin paljon. Ainakin vuoden 2019 ohjelma otti huomioon aivan kaikenlaiset ja -tasoiset kehomusiikin ystävät.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: